Odżywki białkowe

Białko jest podstawowym budulcem mięśni i tkanek. Dodatni bilans azotowy jest podstawą do przyrostu masy mięśniowej. Dzienne zapotrzebowanie na białko dla kulturystów wynosi 1,8-2,0g na każdy kilogram masy ciała. Tak, więc przeciętna osoba, która waży 90 kilogramów, musi dostarczyć około 180 gramów białka na dobę, czyli 5 posiłków dziennie każdy odpowiednio zbilansowany. 180g białka to równowartość kilogram mięsa lub 30 jajek !! W praktyce było by to trudne do zrealizowania z uwagi na konieczność spożycia olbrzymiej ilości pokarmu. W związku z tym zalecane jest wspomaganie diety odżywkami białkowymi.

Istnieje kilka rodzajów białka: Serwatkowe, Kazeina, Sojowe, Białko jaja kurzego. Jakie jest najlepsze? To zależy, w jaki sposób i kiedy chcesz je zastosować.


odżywki białkowe trecOdżywki na bazie białka serwatkowego ( Whey, Izolat, koncentrat, hydrolizat białek serwatkowych)


Zasadniczo, białko serwatkowe jest najlepsze jako po treningowe uzupełnienie, ponieważ jest to czas, kiedy Twoje ciało najbardziej potrzebuje białka. Serwatka jest białkiem szybko wchłanialnym, przyjmuje się że po około 20-30 minutach od spożycia w krwioobiegu znajdują się już przetworzone jej aminokwasy, gotowe do przyjęcia przez komórki ciała (w tym i mięśniowe). Już po godzinie uwalnianie osiąga poziom maksymalny. To sprawia ze jest to idealne białko np. zaraz po wstaniu z łóżka, lub przed treningiem, gdy również zależy nam na jak najkrótszym czasie, który musi upłynąć od przełknięcia jedzenia (w tym przypadku odżywki serwatkowej) do czasu dostępności aminokwasów dla komórek mięśniowych.

Po osiągnięciu szczytowego poziomu wydzielania aminokwasów (około godziny po spożyciu), wysoki ich poziom utrzymuje się jeszcze przez stosunkowo krótki czas (dodatkowe 60 - 90 min), po czym bardzo szybko zaczyna spadać. Po upływie około 4 godzin w krwioobiegu nie notuje się już znacząco podniesionego poziomu aminokwasów spowodowanego uprzednim spożyciem serwatki.

Białko serwatkowe występuje w kilku frakcjach które są wytwarzana  w różnych procesach technologicznych:

Izolat białek serwatkowych ( WPI, CFM, Whey Isolate) Najwyższa wartość odżywcza i aktywność anaboliczna wolne od laktozy i tłuszczu.  Nie denaturowane, zachowują pełną strukturę oraz frakcje   beta-laktoglobulinie, alfa-laktoalbuminie, laktoferynie, laktoperoksydazie , immunoglobulinie i wielu innych. Izolat białek serwatkowych to najczystsza forma protein, zawiera przeważnie od 85% do 95% białka 

Koncentrat białek serwatkowych ( WPC, Whey Protein Concentrat) Koncentrat białek serwatkowych (WPC) jest tańszą alternatywą izolatu zawiera 70-82% białka. Białka Whey są lekko strawne i zawierają dużą ilośc aminokwasów

Hydrolizat białek serwatkowych ( WPH) Jest to enzymatycznie przetrawione białko w postaci hydrolizatu, którego aminokwasy natychmiast po spożyciu dostają się do krwiobiegu

Szybkie zamówienie

e-mail: sklep@suplementy.pl
Tel. 505 565 464
Tel. 600 777 464